DCMR 2019


HOOGTE PUNTEN

DCMR VOLOP IN BEWEGING

In 2019 heb ik als waarnemend directeur leiding mogen geven aan de DCMR. Gelukkig is Rosita Thé inmiddels zover hersteld dat zij per 1 mei 2020 het stokje weer van mij heeft overgenomen.

Zelf kijk ik uit naar 1 oktober, de datum waarop ik de DCMR - na 18 jaar - definitief zal verlaten omdat ik met pensioen zal gaan.

De DCMR heeft in 2019 grote stappen gezet in de ontwikkeling naar een toekomstbestendige Omgevingsdienst. Uiteraard hebben we veel tijd gestoken in onze voorbereiding op de Omgevingswet, die per 1 januari 2021 in werking zal treden. Naast vele nieuwe termen en procedures, vraagt dit ook om een andere manier van werken. Samen met gemeenten, provincies en samenwerkingspartners vullen we nieuwe werkwijzen en samenwerking in. Om klaar te staan voor de verdere toekomst is de DCMR gestart met de transitie informatievoorziening. De DCMR wil een datagedreven organisatie worden waarin de werkprocessen grotendeels digitaal gaan verlopen. Deze transitie is 2019 gestart en legt een stevige basis voor de verdere digitalisering. Deze innovatie kreeg een stevig impuls met het programma Altijd Actuele Digitale Vergunning dat de provincie Zuid-Holland samen met ons is gestart. In 2019 is ook de overdracht van taken vanuit de RUD Zeeland afgerond. Op 1 oktober traden 17 medewerkers van RUD Zeeland in dienst bij DCMR, die vanuit Terneuzen de taken voor de Zeeuws BRZO bedrijven uitvoeren. Met de komst van een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland heeft ons bestuur ook een nieuwe voorzitter. In september nam Adri Bom-Lemstra de rol van voorzitter over van Rik Janssen die in juni werd gekozen tot lid van de Eerste Kamer.

De inrichting en interne sturing van de DCMR zal een opfrisbeurt krijgen. Ook met dit proces is afgelopen jaar begonnen. Deze aanpassing moet leiden tot meer eigen verantwoordelijkheid voor de medewerkers, die meer omgevingsbewust zijn en integraal werken aan de maatschappelijke opgaven van onze participanten. Met deze ontwikkeling kan ook de sturing efficiënter worden ingericht en zullen we aantrekkelijk blijven voor nieuwe medewerkers. De komende jaren is er een grote uitstroom van mensen die met pensioen gaan en wij moeten ons best doen om het schaarse talent op de arbeidsmarkt aan ons te binden. Inmiddels zijn meer dan 100 medewerkers jonger dan 35 jaar. Een mooie ontwikkeling waarmee DCMR ook een meer divers medewerkers bestand heeft gekregen. Met deze instroom van nieuw, veelal jong, talent dalen de arbeidskosten en is er minder inhuur nodig. Dit heeft geresulteerd in een positief financieel resultaat, dat het bestuur wil inzetten voor de verdere ontwikkeling van een datagedreven organisatie. In 2019 vierden wij het feit dat het luchtmeetnet in de Rijnmond 50 jaar bestaat. Ter gelegenheid hiervan werden diverse activiteiten georganiseerd, zoals het meten van de luchtkwaliteit door burgers. Het enthousiasme hiervoor was groot en gelukkig hebben we kunnen vaststellen dat ook op deze locaties de luchtkwaliteit voor NOx aantoonbaar aan de normen voldoet. Uiteindelijk is dat ook waarvoor onze medewerkers dagelijks aan de slag zijn. Dit jaarverslag laat zien dat in 2019 weer mooie successen zijn geboekt en dat de Rijnmond schoner, veiliger en gezonder is geworden. Het RIVM publiceerde in november 2019 een rapport waaruit blijkt dat de levensverwachting sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw sterk is gestegen. Zes jaar van deze stijging is toe te schrijven aan een betere luchtkwaliteit. Een mooie onderbouwing van het belang van het werk van de DCMR, nu en in de toekomst.

Maarten de Hoog, waarnemend directeur

UITGELICHT