DCMR 2019


BRANCHEPLANNEN

RISICO­GESTUURD INSPECTEREN EN HANDHAVEN

Ook in 2019 voerden we veel planmatig toezicht uit aan de hand van onze brancheplannen. Dat toezicht voeren we uit waar de milieu- en veiligheidsrisico’s het grootst zijn. Daarbij houden we rekening met inspectieresultaten uit voorgaande jaren, klachten en incidenten uit het verleden en het naleefgedrag binnen de branche. Zo weten we op welke punten en waar hoogstwaarschijnlijk de meeste overtredingen gemaakt worden en inspecteren we preventief daar waar het nodig is.

Door daar te inspecteren waar het nodig is, maken we toezicht effectiever. Zo zorgen we voor een betere naleving van de milieu- en veiligheidsregels, minder overlast en een veilige en gezonde leefomgeving. Naast het planmatig toezicht voeren we veel voorval- en klachtenonderzoek uit wat niet vooraf gepland kan worden.

VERNIEUWING INSTRUMENTARIUM We hebben verder ingezet op vernieuwing en de inzet van innovatieve instrumenten binnen het toezicht. Doel hiervan is om het effect van onze inspanningen te vergroten. Naleving wordt immers niet alleen bewerkstelligd door preventieve en repressieve inspecties. Ook duidelijke en toegankelijke communicatie over wat er van bedrijven verwacht wordt speelt een belangrijke rol. Daarnaast helpt het inzetten van bijvoorbeeld sensortechnologie en beter gebruik van satelliet- en camerabeelden bij dat toezicht.