
Energie-initiatieven
Geothermie (aardwarmte) is warmte die lokaal uit de ondergrond wordt gehaald door warm water te onttrekken uit watervoerende lagen. Dit gebeurt in een productieput. De warmte van het opgepompte water wordt met behulp van een warmtewisselaar overgebracht op een andere waterstroom. Dat warme water wordt gebruikt om kassen, industrie en huizen te verwarmen. Na het afgeven van de warmte in de warmtewisselaar wordt het afgekoelde water via een injectieput teruggepompt op enige afstand van de onttrekking in hetzelfde reservoir.

Aandachtspunten voor overwegingen van geothermie

Omgevingswet
Door de invoering van de omgevingswet kan het bevoegd gezag verschuiven van EZK naar de gemeente. Externe veiligheid wordt omgevingsveiligheid onder de Omgevingswet Het ruimtebeslag voor externe veiligheid wordt na inwerkingtreding van de omgevingswet aangeduid met aandachtsgebieden. Risico’s onder de omgevingswet worden dus anders in beeld gebracht dan in de huidige wetgeving.

Bron: zie iplo.nl voor meer informatie
In bovenstaande figuur zijn er drie aandachtsgebieden zichtbaar. Voor geothermie gelden alleen brandaandachtsgebied (BAG) en explosieaandachtsgebied (EAG).
DCMR kan een gemeente ondersteunen bij de volgende onderwerpen:
- conclusies van de technische adviseurs (Staatstoezicht op de Mijnen, Technische commissie bodembeweging, TNO) samenvatten en vertalen voor de gemeente, vanuit integrale kennis over milieu.
- adviseren over de wenselijkheid van de ontwikkeling van geothermie in relatie tot andere warmteopties voor de gebouwde omgeving/glastuinbouw/bedrijfsmatige processen met lagere temperaturen.
- adviseren over de invloed van de toepassing van aardwarmte op de aanleg van gesloten bodemenergiesystemen (GBES, is gemeentelijke bevoegdheid en voert de DCMR reeds uit voor de gemeenten sinds 2013). Handhaving bodem in samenwerking met (vergunningverlening).
- adviseren over de rol van geothermie als onderdeel van de warmtevoorzieningen in het gemeentelijke omgevingsbeleid (warmteplan/omgevingsplan/transitievisie warmte enz) en de vastlegging daarvan.
- het analyseren van monitoringsresultaten van ondiep grondwater bij aardwarmte-projecten en deze uit te leggen binnen de lokale situatie. Grondwatermonitoren (in het kader van de Wbb) doen we al.
- onderhouden van contacten met de kennisinstanties
- inschatten van de risico’s door het vrijkomen van een brandbaar gas op de omgeving, wanneer er natuurlijk gas aangeboord wordt (bijvangst).
- helpen bij participatie - omgevingsgesprekken
- adviseren over de inpasbaarheid in de RSW – regionale strategie warmte met behulp van risicoanalyse het ruimtebeslag voor de milieu thema's bepalen
Externe links voor meer informatie:
